top of page
Ara

YKS 'DE KALAN SÜRE NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ ?

  • sdfari92
  • 5 May 2021
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 6 May 2021


Sınav sözcüğü pek çoğumuz için kaygı yaratan bir sözcüktür. Özellikle sınav zamanının yaklaşmasıyla birlikte bu kaygı daha da artar. Zaman dediğimiz bu olgu ilerlerken bu süreci kontrollü bir şekilde yürütmek siz öğrencilerimizin çalışmasına bağlıdır.

Sınav dönemine denk gelen pandeminin de etkisiyle bu sürecin zorlu ve sabır gerektiren bir süreç olduğunun farkındayız. Verilen bu kadar emekten sonra kalan sürecin stratejik olarak iyi ve doğru değerlendirilmesi hayallerinize yaklaşmanızı ve üniversiteli olmanızı kolaylaştıracaktır. Peki kalan zamanda neler yapılmalıdır ?


*Öncelikli olarak denemelerde yanlış yapılan ve eksik olan konuların tespit edilerek ders çalışma programlarının güncellenmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki bu sınav çok çalışanın değil, sistemli ve programlı çalışanın başarılı olacağı bir sınavdır.


*Çalışma programı mutlaka her derse yeterli süre ayrılacak şekilde oluşturulmalıdır. Bu sınav sistemi ile birlikte her soru değer kazandı. Örneğin; geometri dersinde yaptığınız yanlışları sosyal testi çözerek telafi edebilirsiniz. Bu yüzden dengeli bir ders çalışma programı hazırlamalı, her derse gereken önem verilmelidir.


*Sınav yaklaştıkça eksik olduğunuzu ya da unuttuğunuzu düşündüğünüz konular mutlaka olacaktır. Bu nedenle ders çalışma programınızı düzenlerken mutlaka konu tekrarlarına yer verin. Sınava hazırlık sürecinde konu ve soru dengesini ayarlamak en önemli başarı unsurlarından biri olmuştur.


*Kalan sürenin verimli geçirilmesi için özellikle deneme çözümüne ağırlık verilmesi gereklidir. Unutulmamalıdır ki denemeler sınavların birer provasıdır. Özellikle tyt gibi zaman problemlerinin yaşandığı sınavlar için bol bol deneme çözmek ve çözerken mutlaka süre tutmak asıl sınavdaki başarı performansını arttıracak ve kaygıyı azaltacaktır.


*Deneme sınavlarında mutlaka her öğrencinin bir tekniği olmalıdır. Daha önceden uygulanmamış hiçbir stratejinin sınav anında kullanılmaması gereklidir. Dersleri çözme sırası, soru başına ayrılan süreler evde deneme sırasında kontrol altına alınıp, sabitlenmelidir.


*Sınava kalan süreçte mutlaka EBA testleri, ALES soruları ve önceki yıllara ait sorular çözülmelidir. Önceden sorulmuş her bir soru tipinin tekrar sorulma ihtimalinin olduğu unutulmamalıdır.


*Yeme ve uyku düzeninin sınav başarısı için oldukça önemli olduğunu gözlemliyoruz. Uyku düzeni bozuk olan öğrencilerin sınavlarda kendilerini gösteremediklerini, odaklanma problemi yaşadıklarını, özellikle paragraf gibi dikkat gerektiren soruları hatalı yaptıklarını görmekteyiz. Bu nedenle öğrencinin sınav günü uyanacağı saate göre rutinlerini oluşturması, evde yaptığı denemeleri sınav saatine göre ayarlaması bedenini ve zihnini de sınava hazır hale getirecektir.


*Sınava hazırlık süreci sadece ders çalışma etkinliklerini kapsamaz. Bunun bir de psikolojik boyutu vardır. Gerilmenize ve mutsuz olmanıza neden olacak her şeyden kaçınmalısınız. Bedenen ve zihnen sizleri yorabilecek aktivitelerden uzak durmanız, ertesi gün daha dinç uyanmanıza yardımcı olacaktır.


Sınav insanın hayattaki başarısını, kişiliğini ya da zekasını değerlendirmez. Sadece sınava kadar olan sürenin nasıl değerlendirildiğini ölçer. Sınavı hayatın merkezine koymak kaygı ve stresi arttırır. ‘Herkes yapıyor ben neden yapamıyorum?’, ‘Çalışıyorum ama netlerim yükselmiyor?’, ‘Bu bilgiler gerçek hayatta ne işime yarayacak?’, ‘Bu kadar konuyu hayatta yetiştiremem.’ tarzındaki olumsuz düşüncelerden uzak durmak gerekir. Bu olumsuz düşünceler yerine odaklarımızı belirlemek daha çok farkındalık yaratacaktır. ‘Sınavda başarısız olacağım .’ tarzındaki düşünceler zamanınızı boşa harcamaktan ve kaygınızı çoğaltmaktan başka bir işe yaramaz. Dolayısıyla zamanınızı daha yararlı kullanmayı seçerek sizi aydınlığa götürecek seslere kulak vermeniz başarıya giden yolda sizlere katkı sağlayacaktır. Sınavla ilgili gerçekçi ve rasyonel olmayan düşünce ve inançları değiştirebildiğimizde sınava farklı bir bakış açısıyla bakmayı başardığımızda sorunları ortadan kaldırabiliriz.

Değerli öğrencilerimiz, sınavların yaşam denilen bu yolda sadece bir basamak olduğunu ve değerli olanın sınav kazanmak değil, sizler olduğunu unutmayın. Gireceğiniz bu sınavda emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle hepinize başarılar dilerim.



Psikolojik Danışman Ve Rehber Öğretmen

Sedef ARI


 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post

Abonelik Formu

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

05327638428

©2021, SEDEF ARI tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page